Jeg følger dig fordi det er sjovt

dressurhalsbaandMange mener at positiv hundetræning ikke nødvendigvis betyder 100% positiv hundetræning. Dressurhalsbånd, snerren, ryk i linen osv. giver gode resultater på kort sigt, men i det lange løb får du en hund, som tænker “Åhh nej, skal vi nu træne igen!”

Pisk og/eller gulerod?

Mange hundetrænere sværger til dressurhalsbånd (kvælerhalsbånd), eller seletøj, som på anden måde giver handleren magt til at opnå hundens opmærksomhed på en nem made, ved at tilføre hunden ubehag.

Når hunden ikke gør som de ønsker giver de hunden et ryk, for ligesom at sige “Hey, det er her det foregår”. Nogle gør ondt værre ved at rykke så hårdt at hunden helt mister fodfæste – nogle gør ondt værre ved helt eller delvist at glemme at rose, når så hunden gør noget (næsten) rigtigt, – eller deres ros leveres med samme monotone røst som deres irettesættelser!

Fælles for alle er, at det er mennesker som ikke har et eneste gram ondt blod i årene. De forsvarer det fint med at det ikke skader hunden samt giver gode her-og-nu resultater, og deri har de fuldkommen ret!

Det samme blev sagt om de typer halsbånd som i dag er ulovlige i Danmark. Egentlig så jeg gerne loven udvidet til også at forbyde dressurhalsbånd/kvælerhalsbånd, og er overbevist om at dette også vil ske en dag!

Jeg følger dig, for ellers bliver jeg straffet!

Jovist, det fungerer upåklageligt, og du kan få fantastiske resultater på ganske kort tid.

På lang sigt får du ikke en hund som opsøger dig for at træne, og dermed opnå den kvalitetstid med dig, som burde være den ultimative belønning. Hunden virker mere passiv og er yderst tilbageholdende overfor dig som leder.

Du er menneske, den er hund. Ofte vil den, i form af hund, slet ikke forstå hvorfor den bliver straffet, selvom dette er logisk i menneskelige øjne! På lang sigt bliver din træning yderst begrænset, da hunden altid vil se det som en kamp mellem det onde, og måske det gode!

Forskning viser at hunden har tendens til at blive immun over for straf. Skal det vedblive med at have en effekt skal straffen intensiveres, og hvori ligger argumenterne begravet, hvis du kan opnå samme, ja bedre resultater udelukkende med det gode?

Jeg følger dig, fordi du er kanon-sjov at samarbejde med!

Jovist. Denne fremgangsmåde stiller større krav til dig som hundefører, men hvis din hund lever 12-16 år, vil gevinsten være enorm!

Der er ingen hurtige genveje. Springer du et vigtigt punkt over, må du tilbage og rettet det!

Trådløs hundetræning!
Jeg mener bestemt ikke at du skal træne fri ved fod med line, før du er i stand til at gøre det samme uden line – forudsat at dette gøres i et miljø med færrest mulige forstyrrelser!

Hvalpen skal selvfølgelig lære at være i snor, og ikke trække, inden du kaster dig over denne opgave.

Start hjemme i stuen, uden at resten af familien ser på. Brug nogle ekstra lækre godbidder – og brug rigeligt af dem. Når dette virker kan et enkelt familiemedlem være i nærheden. Sådan skruer du langsomt op for forstyrrelser. Dernæst ud på en græsplæne, hvor I er alene og skru igen langsomt op for forstyrrelserne.

Effektive godbidder kan ikke købes i en dyrehandel! De er generelt for store, for tørre (knaser) og ikke særlig lækre for hunden.

Du kan finde opskrifter på godbidder her!
Skal din hverdag være mere overkommelig, kan du købe kyllingefilet-strimler i Aldi eller Netto. Oprindeligt er de tiltænkt at komme i en grøn salat, men de fungerer fint som godbidder, selvom der, for en hund, er for meget salt i. Del dem i bitte-små stumper. Hvis hunden gør noget ekstra flot holder I en lille fest – 4-6 guffer efter hinanden.

Hunden er lige så taknemmelig for en stor luns kød, som den er for en lille stump på f.eks. 3x3x3 mm. Du kommer til at give en hel del godbidder, så det er om at lave dem ganske små!

Kontakt!
Har du ikke positiv kontakt til hunden, så svarer det til at bygge et hus og være ligeglad med at det mangler et fundament! Du ender med at skulle rive huset ned og begynde helt forfra!

Læs her om simple kontakt-øvelser!

Træning med hunden skal altid foregå i højt gear, og overdrevent højt humør.
Det må ikke blive monotont for hunden, da den i så fald hurtigt mister interessen. Lad derfor være med at træne samme ting på samme måde om og om igen. Find på nye måder at træne samme ting på, så du kan sørge for afveksling i træningen!

Fri ved fod kan f.eks. trænes på følgende måder:

  1. Godbid i knyttet hånd foran venstre hofte.
    Når hunden går pænt og giver dig øjenkontakt leverer du en godbid.
  2. Legetøj, proppet halvt ned i jakken/blusen. Hunden holder et vågent øje med det, og venter længselsfuldt på sin “jackpot”, som består af leg – ikke kun med legetøjet, men med dig!
  3. Godbid i din mund
    (så må du hellere finde noget du også selv finder velsmagende)
    Godbidden holdes mellem læberne, og du spytter den ud foran hunden når du finder dens præstation acceptabel.

Du må helst ikke træne mere end 5 minutter ad gangen. En voksen hund kan måske klare 10-15 minutter, men så heller ikke længere!

Afslut med en success

Sørg for at afslutte hver trænings-sekvens med noget hunden kan lide og er god til. Både hund og menneske skal forlade træningen med en super mavefornemmelse!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *