På plads

Hunden skal komme hen til dig. Gå forbi dit højre ben, bagom dig og frem på venstre side, hvor den skal sætte sig.

På plads

På plads

Start hjemme i stuen – uden at have hunden i line. Linen er i vejen under indøvelse.
Dernæst i haven. Når dette går godt prøver du med line på – og til sidst øver du det igen ude blandt forstyrrende elementer som andre hunde, mennesker, fugle osv.

Hvis der er tale om en mindre hunderace, bør du gå ned i knæ, på hug eller ligefrem sidde på jorden.

Når hunden står foran dig lokker du med en godbid i højre hånd.
Før hånden om bag dig, i en højde så hunden følger med, og ikke springer op.
Når godbidden er nået om på ryggen flytter du den over i venstre hånd. Sørg for at hunden stadig er opmærksom på godbidden, og ikke er i tvivl om hvor den er havnet.

Nu fører du vha. godbidden hunden frem, så den står med højre skulder ud for dit venstre ben. Til sidst får du hunden til at sidde ved at føre godbidden op over hundens hovede (se sit-øvelse). Du må dog ikke benytte kommandoen “Sit”.

Hunden skal ende med at sidde vinkelret på dig. Rumpen må ikke flagre ud til siden.
Du kan med held tage et lille skridt fremad lige før du får hunden ned at sidde.

Hvis hunden ikke er særlig ivrig efter at få godbidden skal du prøve med noget mere lækkert. Råt kød eller stegt lever. Hvis hunden er for ivrig, og svær at styre, prøver du med noget mindre lækkert – terninger af æble eller agurk eller dens tørfoder.

Hvis hunden alligevel har tendens til at svinge rumpen udad skal der lidt fingerfærdighed til. Hold en flad hånd foran hunden, med godbidden mellem tommel- og pegefinger. Nu vender du hånden nedad, så lillefingeren vender mod hunden. Hunden vil forsøge at få fat i godbidden, og ender derfor med snuden til højre for hånden, og må dreje hovedet mod venstre for at forsøge at nå godbidden. Når dette ikke kan lade sig gøre flytter den langsomt rumpen ind på plads – og du er hurtig med levering af ros og godbid!

Når hunden sidder perfekt, og du selvfølgelig har rost, siger du “fri”, træder du et langt skridt baglæns (med højre ben først). Da kan da starte øvelsen forfra.

Øvelsen skal gentages rigtig mange gange, og sørg for at vise glæde. Dette smitter af på hunden. Et enkelt opgivende suk, og du kommer ikke længere!

Når du i starten øver hjemme i stuen, så lad hunden få fred efter 3-4 gange.
Det har vist sig at mens hunden ligger og slapper af, så bearbejder den de indtryk den netop har fået. Du vil ofte se hunden blive dygtigere efter lidt hvile. Dette gælder selvfølgelig ikke hvis den straks efter bliver beskæftiget med leg, fodring osv.

Indtil nu har du ikke brugt kommandoen “Plads”.
Først når hunden har en rimelig god ide om hvad det handler om siger du “På plads” i præcis det sekund hunden sætter sig korrekt.
Efter mange øvelser kan du give kommandoen inden øvelsen starter.

Væn dig til ikke altid at kalde hunden på plads, når du kalder den hjem. Derved får du en hund, som ved hjemkald søger hen til dit højre ben. Dette kan blive til stor irritation, når du senere vil have hunden til at følge dig, mens du går baglæns, eller skal levere en “apport” foran dig – og senere bliver det næsten umuligt at rette op på!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *