Hund’sk for dummies

Det kan virkelig betale sig at sætte sig godt ind i hundesprog. Du kommer let til at virke truende overfor fremmede hunde, og misforstå din egen hunds signaler.

Hundesprog for Dummies

Når vi hilser på et andet menneske kigger vi dem direkte i øjnene, smiler, rækker hånden frem og går direkte imod dem. Møder vi en fremmed hund kan vi yderligere finde på at stå fremoverbøjet hen over denne.

På hund’sk vil alle disse signaler blive opfattet som en direkte trussel. Du siger “Hva’ så? Skal vi to slås? – jeg angriber dig nemlig lige om lidt!”

Smil, stirren og tilnærmelser

Et smil, hvor du blotter tænderne, er tegn på at du vil angribe hunden. Hunde kan godt smile hvis de er glade, men gør det på en noget anden måde, og kun over for nogen de kender rigtig godt.

Når to hunde mødes vender de (mindst) siden af hovedet til hinanden, da direkte stirren er en trussel. De nærmer sig hinanden i cirkler. Ofte vil den ene hund endda lægge sig ned.

Jeg er ikke helt tryg ved det her!

Når hunden er utryg, eller ikke helt kan greje situationen benytter den det, som kaldes dæmpende signaler.

Der findes rigtig mange dæmpende signaler, men de oftest anvendte er:

  • At vende hovedet, siden eller endda ryggen til
  • At gabe
  • At slikke sig om mundvigen
  • At smaske

Hunden benytter dæmpende signaler:

  • Når den er utryg, og ikke helt kan greje situationen.
    Når du f.eks. er ved at tage sko på, og hunden ikke ved om den skal med eller ej vil du ofte se endda mange dæmpende signaler.
  • Når hunden møder en fremmed hund, eller en hund den leger med, pludselig virker opfarende.

Hilser du på en fremmed hund, så gå ned på hug (mindst), lad være med at kigge direkte på den og lav lidt smaskelyde.

Når din egen hund gaber, smasker og slikker sig om mundvigene, kan du bearbejde hvad der skete lige før hunden reagerede sådan, og blive klog på om der er noget hunden er usikker overfor.

Jeg elsker dig

Hunden vil gerne have lov til at fortælle hvor meget den værdsætter dig. Dette gør den ved at puffe til dit ansigt (næse-regionen), samt at slikke dig på munden. Det kan godt være du synes det er ulækkert, for hvor har den tunge være lige før, men den “kamel” må du bare sluge!

At sige “Nej” eller “Føj” fører bestemt ikke til et mere harmonisk forhold mellem dig og din hund. Du behøver dog ikke at slikke hundens mund for at gengælde høfligheden, men det skader da ikke 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *