Hofteledsdysplasi (HD)

Hofteledsdysplasi er en tilstand, hvor lårbenshovedet og hofteskålen ikke passer korrekt sammen. Dette kan medføre løshed i leddet samt alvorlige smerter.

Hoftedysplasi (HD)

Hoftedysplasi (hofteledsdysplasi) er en betegnelse, der dækker over flere forskellige problemer forbundet med unormal udvikling af hofteleddet. Problemet opstår enten på lårbenshovedet, i hofteskålen – eller begge steder.

Hunden er ikke alene om denne lidelse, da ca. 1% af alle nyfødte børn er født med hofteledsdysplasi, og ca. 10% af alle børn udvikler den med alderen – især hos piger!
Hos kvæg er det en lidelse der enten er medfødt eller ses hos helt unge dyr.

Hunde fødes ikke med HD, men løshed i leddene kan ses allerede fra 2-4 måneders alderen.

Den unormale bevægelighed i leddet fører til overbelastning, og med tiden opstår der forandringer i knoglevævet. Disse kan ses på et røntgenbillede.

Arveligt!

Der er i dag ikke tvivl om at HD er arveligt. Man ved dog ikke hvilke gener der er tale om, men sandsynligvis gener, som står for kvaliteten af ledbrusk og ledbånd, foderoptagelse og vækst-hastighed. Større hunderacer er mere udsatte.

Hvad kan du gøre for at undgå HD

Den største synder er for tidlig belastning af hundens skelet inden dette er færdigudviklet.
De første 1½ år af hundens liv bør du derfor undgå, eller begrænse:

  • at gå lange ture med hunden
  • at tage hunden med ud at løbetræne eller cykle
  • at lade hunden løbe på hårdt underlag som asfalt og fliser
  • at lade hunden gå på trapper
  • at hunden hopper op af dig eller andre – eller møbler

Undgå overvægt
De fleste dyrlæger er alt for “flinke”, og tør ikke sige din hund er overvægtig, før det bliver rigtig slemt. Find en dyrlæge, som siger tingene lige ud, uden at lægge en finger imellem!
Samme dyrlæge skal måske senere hjælpe dig med at træffe den hårdeste beslutning af dem alle, når hunden har for mange smerter.

Rigtig ernæring
Under opvæksten bør du ikke gå på kompromis med kvaliteten af hvalpens foder. Køb foder i god kvalitet, specielt lavet til hvalpe.
Er der tale om en stor hunderace skal du være opmærksom på at der findes foder specielt til disse.

Når skaden er sket

Er hunden meget mildt angrebet kan en operation være en mulighed. Sammen med vægttab, fysioterapi og begrænset motion på hårde underlag kan hunden få det bedre.

Kraftigere hofteledsdysplasi kan ikke kureres. Det eneste som kan gøres er at give hunden smertestillende medicin og evt. antibiotika for at forsøge at hindre en forværring.

På et tidspunkt kan du blive tvunget til at beslutte at hunden har for mange smerter, og at en aflivning vil være mere humant. Da er det vigtigt at du tænker på hunden i stedet på dig selv og din familie!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *