Nej, nej og atter nej!

Prøv under en træningstime at tælle hvor mange gange du siger ordet “Nej”. Du bør rose ca. 8 gange så tit. “Nej” bør være en kommando – ikke en meningsløs irettesættelse af hunden!

Nej, Nej og atter nej!

På træningspladsen hører jeg tit hundeejere sige:
Fido NEJ – På plads – NEJ – Dygtig – NEJ – Sit – Dygtig – NEJ – Bliv – NEJ – Sit – NEJ …

Har du hørt historien om drengen som råbte “Ulv”?

Vi er kun mennesker, og kan måske ikke helt lade være med at sige “Nej”.
Vi bør ganske afgjort begrænse alle vore nej’er, så der bliver tale om mindst otte gange ros for hvert nej eller andre korrigerende ord/lyde.

Siger du kun “Nej” nogle ganske få gange – og med meget bestemt tone, vil du opleve en helt anden reaktion fra hunden, hvor den i dag har lært at overhøre alle nej’erne.

Ved konstant at fortælle hunden hvad den ikke skal gøre, lærer hunden aldrig hvad den bør gøre. Brug i stedet tiden på først at indøve de ønskede reflekser. Ignorer uønsket adfærd og beløn ønsket adfærd.

Hvornår siger vi nej?

Benyt “Nej” til at standse hunden, når den er på vej til at gøre noget. Når du taber oksemørbraden på køkkengulvet og hunden kaster et sultent blik efter den er det OK at sige “Nej”. Her fungerer ordet som en kommando og har dermed stor værdi.

“Nej” er et forkert ord at benytte, for at fortælle hunden at den allerede har gjort noget forkert. Hvis hunden udfører en kommando ukorrekt skal du ikke sige nej. Du gentager blot kommandoen, evt. i en lidt mere bydende tone.

Eksempel:
Du afdækker hunden, og når du er kommet på flere meters afstand springer den for syttende gang op og går dig i møde. Her skal du slet ikke sige noget, men undgå øjenkontakt, gå stille og roligt tilbage til samme punkt, og afdække hunden igen. Dernæst går du ikke så langt væk fra hunden som sidst. Hunden lærer intet af en fiasko. Det er success-oplevelser din hund lærer af. Er der langt imellem disse foregår indlæringen meget langsomt og hunden får et anstrengt forhold til jeres træning.

Ahh-ahh

Du bør gradbøje dit “Nej” så du, langt de fleste gange, i stedet siger “Ahh-ahh!”. Du skal stadig begrænse antallet af korrigerende kommandoer, og lukke op for roserne.
Den første gevindst er at hunden reagerer kraftigere på et “Nej”, når den ikke er vant til at det er noget du siger hele tiden. Hurtigt lærer hunden at efter et “Ahh-ahh” kommer et “Nej” – med mindrer den ændrer adfærd!

En anden gevinst er, at vi mennesker ikke kan udtale noget negativt, uden automatisk selv at blive negative. Negativiteten smitter øjeblikkeligt af på hunden. Vi er endt i en ond spiral og træning er næsten håbløs, da der ikke er nogen motivation at spore hos hverken hund eller fører.

Indlæring af Ahh-ahh

Hav hunden i snor og sig “På plads”. Hvis det er en hvalp kan du evt. bruge kommandoen “Sit”.
Smid en godbid i lidt over snorens længde.
Når hunden ser efter den siger du “Ahh-ahh”.
Ros straks, hvis hunden tøver. Kort derefter siger du “værsgod” og stormer sammen med hunden hen til godbidden.
Først hvis hunden løber frem siger du “Nej” – og det må godt siges med kraftig stemme!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *