Skal vi have hund?

Inden familien beslutter sig for at få hund bør I tænke situationen godt igennem. Har I tid og overskud til en hund, kan I undvære den frihed man har når man ikke har hund, hvilken race, har en i familien allergi?

Skal vi have hund?

Mange køber desværre hunde rent impulsivt, fordi de ser en bedårende lille hundehvalp. De glemmer helt at tænke situationen godt og grundigt igennem. De har ikke mulighed for at afholde 2-3 ugers ferie i forbindelse med at hvalpen kommer hjem, og de ender med en “problem-hund”, som i værste fald ender på et dyreinternat!

Her kommer en checkliste, du bør gennemgå inden beslutningen om en fire-benet familieforøgelse træffes:

 • Har vi tid til en hund?
  Hvalpen kan ikke være alene i alt for mange timer de første uger.
  Efterhånden som den vokser op skal den have lufteture på mindst 3 x 30 minutter hver dag. Oven i hatten skal den socialiseres, opdrages og måske trænes? Dette betyder mange timer – men også mange gode oplevelser.
 • Hvem har ansvaret?
  Hvis din søn gerne vil gå til fodbold melder du knægten til, og når han ikke gider mere er dette helt OK. Noget anderledes er det når børnene gerne vil have en hund, og “lover” at de nok skal passe og lufte den. Her ligger ansvaret ikke hos børnene, men hos dig. Når ungerne ikke længere gider, er det dig som skal ud med hunden – og skal I have en harmonisk hund er lufteture langt fra nok!
 • Har vi råd?
  Prisen for et gadekryds ligger ofte på 4-5.000 kr. Ønsker I en race-hund med stambog løber prisen hurtigt op i 8-14.000 kr. Selv dette er pebernødder i forhold til hvad der ellers dukker op af udgifter i hundens første leveår.
  De store hunderacer spiser hurtigt for flere hundrede kroner om måneden.
 • Hvilken race?
  Racer som Collie, Border-Collie, Hønsehund, Labrador m.fl. er især avlet til at arbejde hårdt for os hele dagen. De stiller sig ikke tilfredse med almindelige lufteture. Hunden kan til dels holdes beskæftiget ved f.eks. at få lov til at søge efter godbidder i stuen, mens familien ser TV samt søge efter gemte guffer eller legetøj i haven.
  De fleste “problemhunde” opstår fordi folk køber en hund med et meget stort aktivitetsniveau, uden at gennemtænke situationen!
 • Ferie?
  I gamle dage studerede man ulve for at lære at forstå vore hunde. I dag svarer dette til at studere chimpanser for at lære at forstå mennesket!
  Vi har pillet så meget ved hundens gener, for at få et dyr som vil arbejde for os på vore premisser – og nu beder vi dette dyr være alene hjemme i otte timer?
  Det kan sagtens lade sig gøre, men det kræver en hel del arbejde. Derfor skal du sørge for at hvalpen ikke er alene de første par uger – kan du det?
  Tiden skal bruges konstruktivt, så du langsomt vænner hvalpen til at det er ret fedt at være alene – ellers dukker problemerne op når ferien er ovre!
  Hvordan du lærer hunden at være alene hjemme kan du læse her.
 • Allergi og “hund på prøve”!
  Det kan være en god ide først at “låne” en hund.
  Måske finder familien ud af at det er noget bøvl – måske begynder en af børnene at nyse?
  Mange børn er allergiske over for hundehår. I disse tilfælde findes der dog racer, som er allergi-venlige, men dette må afhænge af hvor kraftig barnets allergi er!
  Mange voksne er allergiske over for den ekstra rengøring, som kræves når der dukker hundehår op alle vegne 🙂

Alt dette lyder som om jeg slet ikke synes nogen bør få en hund – undskyld for det 🙂
At have hund som en del af familien er et stort plus – og alle børn burde have en hund 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *