Stueren – sådan!

Hundehvalpen ved ikke at det er forkert at besørge indendørs, så det er helt forkert at skælde ud eller straffe den. Du skal blot sørge for at komme udenfor med hvalpen rigtig mange gange.

Stueren hundehvalp

Da jeg satte mig til tasterne for at skrive dette, fandt jeg det svært. Har jeg nu noget at byde på, når det kommer til at gøre en hundehvalp stueren?

I over en uge lå indlæget og generede mig. Hver gang jeg satte mig til tasterne gik jeg i stå. Jeg var overbevist om at jeg bare har været svineheldig denne gang, og sikkert har fortrængt hvor svært det var med tidligere hvalpe. Jeg spurgte et par meget habile hundeejere hvordan de kom over denne kamp – og de svarede alle: Hvilken kamp?
Det er nemlig utroligt nemt at gøre sin hvalp stueren, hvis blot du kommer rigtigt fra start!

Dernæst Googlede jeg emnet, og blev dybt forfærdet over de resultater jeg fandt.
Det handler ikke om lederskab og at lære hunden nogle regler, som det nævnes på doguniverse.dk. På hvalpetraening.dk giver de en anvisning i at gøre hvalpen stueren, når du ikke selv er så meget hjemme! Gad vide om man et sted kan læse hvordan man opdrager sine børn via Skype, når man i deres opvækst befinder sig i Australien?

Her kommer så min version, og jeg synes bestemt ikke jeg praler ved at sige den er bedre end disse skrækkelige eksemper 🙂

En glædes-tåre!

Jeg vil starte med at fortælle dig at en hundehvalp tisser af glæde.
Dette er ikke noget den kan kontrollere – så at give hundehvalpen skældud for dette er direkte tåbeligt!
Ganske få hunde får aldrig helt styr på dette, så det fortsætter i deres voksenliv, omend noget sjældnere. Stadigvæk er det helt forkert at skælde hunden ud for noget den ikke selv har kontrol over!

Mange hundeejere insisterer på at de tydeligt kan se at hunden har dårlig samvittighed når de skælder ud – timer efter at uheldet skete. Det de ser som dårlig samvittighed er i virkeligheden hundens dæmpende signaler – læs om dem her!

Hvalpeferie!

Når hvalpen kommer hjem skal du selvsagt have arrangeret noget ferie.
Tre uger er for lidt, men i vor verden er det nødt til at være nok, og dette betyder at du skal få det meste ud af hvert sekund!

Det er nemt!

Hunden bryder sig ikke om at besørge i nærheden af hvor den skal sove og spise. Når hunden alligevel gør det er det derfor af uvidenhed, nød eller i protest.
Det med protesten kan du læse mere om nederst.

En lille hvalps blære kan altså ikke holde tæt i særligt mange minutter!
I starten skal du nærmest rende i pendulfart. Hunden skal ud hele tiden.

Ude godt, men hjemme bedst?

Hundehvalpe elsker at spise, lege, sove, samt generelt at være i nærheden af sin “familie”. Hvor foregår alt dette? Inden døre!

Hvalpen får let en ide om at alt andet også helst skal foregå indendøre, og at det måske slet ikke er trygt og rart at være udendørs.

Det er derfor en rigtig god ide, ind imellem at flytte fodring og leg ud i haven.

Ud når hvalpen har sovet, spist, drukket eller leget

Når hundehvalpen vågner fra en lur skal du være hurtig. Det kan betale sig at beholde skoene på, så I kan komme afsted i en fart.

Voldsom leg sætter også voldsomt gang i fordøjelses-apparatet. Her bør du også komme ud med hvalpen kort efter legen.

Når hvalpen har spist eller indtaget en del vand skal hunden selvfølgelig også ud. Her lærer du hurtigt hvor længe du kan trække den, før det bliver kritisabelt 🙂

Skulle uheldet alligevel ske mens du er ved at tage tøj på, skal du stadig ikke skælde ud, men gå en tur ud med hvalpen alligevel (og tørre op bagefter).

Beløn, beløn, beløn

Når hvalpen besørger udendørs, så lad den vide at det var helt rigtigt. Ros og giv godbid.

En mobil avis

Skulle hunden finde et foretrukkent sted, indendørs, hvor den besørger igen og igen, så læg en avis på stedet. I bedste fald fortsætter “uheldet” med at ske, lige der hvor avisen ligger. Efter et par dage begynder du at flytte avisen 15-20 cm hver dag – indtil den ligger ude på badeværelset. Med lidt held følger “uheldet” med derud!

Dette er selvfølgelig ikke en optimal løsning.

Protest

Nogle hunde begynder at besørge indendørs for at få opmærksomhed. Ofte skyldes det at hunden har været familiens midtpunkt, men har nu tabt terræn, evt. fordi der er kommet endnu en familieforøgelse til, eller hunden bare ikke er hvalp længere, og derfor ikke får helt samme opmærksomhed.

I disse tilfælde er det OK at give hunden en overhaling, men kun hvis du kan gøre det i samme øjeblik uheldet sker.

Det er som med børn, at negativ opmærksomhed er at foretrække frem for slet ingen opmærksomhed!
Frem med charme-offensiven, og lad din hund vide at den er dejlig, for det er den jo?

De gamle historier om at tvære hundens ansigt ned i lorten er der forhåbentlig ingen som kunne finde på i vore dage!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *