Lovgivning om løse hunde

At sætte sig ind i lovgivning er lidt af en opgave, og mange paragraffer er så “forsigtigt” skruet sammen at du rent faktisk kan tolke dem på flere måde. Den korte historie er, at du faktisk må have din hund løs langt de fleste steder – hvis den er under fuld kontrol!

Hundelov / lovgivning vedr. løse hunde

Når det handler om hvor du må have din hund løs, er lovgivningen skruet sådan sammen at du først skal sætte dig ind i gældende lov. Her skal du ofte læse den oprindelige lov – og dernæst ufatteligt mange senere ændringer til denne.

Kommunen

Loven giver din lokale Kommunalbestyrelse lovhjemmel til at udvælge områder, hvor hunde skal føres i snor.

Politivedtægter

Dernæst skal du læse politivedtægter for din lokale politikreds.

Det lokale politi har meget travlt med at sige at din hund skal være i snor hist og her, men meget tyder på at de ikke selv har sat sig ind i gældende lovgivning på området.

Ingen hjælp at hente!

En dug-frisk folder med Købeloven kan du til enhver tid rekvirere, f.eks. på biblioteket.
Gældende lov om løse hunde skal åbenbart holdes hemmeligt for os hundeejere!

Da jeg fik min nuværende hund, 9 uger gammel, gjorde jeg mig megen umage med at sætte mig ind i lovgivningen. Jeg sendte en mail til Glostrup Politi, for at sikre mig at jeg havde forstået lovgivningen korrekt. Da jeg ikke fik svar sendte jeg endnu en.

Nu er hunden mere end tre år gammel – og jeg har stadig ikke fået svar!

Jeg ringede til kommunen. Efter at være stillet om 4-5 gange fik jeg en flink fyr, som til at starte med gav mig standard-svaret: Der hvor andet ikke er nævnt skal din hund føres i snor.

Efter en lang hyggelig snak fortalte han at jeg blot skulle spørge den flinke politimand “hvor står det”?
Iflg. fyren ville det tage 12 jurister 1½ år at sætte sig ind i div. cirkulærer for at kunne pege på hvor dette står skrevet!

Kort line

Du skal være opmærksom på at der, hvor loven siger din hund skal føres i line, skal linen være så kort at hunden føres tæt ind til benet.
At have hunden for enden af en lang line, evt. fleksline, sidestilles i loven med at hunden er løs. Dette ved politibetjenten åbenbart heller ikke!

Lov om hunde pr. 8. juni 2006

Dette er et uddrag af loven, som jeg selv finder interessant.

§3 Byer og bymæssig bebyggelse
Generelt skal din hund føres i snor, hvis du ikke har “fuld herredømme” over den.
Hvad “fuld herredømme” så er, ved jeg ikke – men jeg håber ikke det er noget du har over for dine børn eller din ægtefælle 🙂

På steder hvor hunden skal føres i line, skal linen være så kort at hunden holdes tæt ind til benet. At have hunden i lang line – eller i en fleksline, sidestilles som nævnt med at hunden er løs!

§3 stk. 2
Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at der i kommunen eller nærmere opregnede områder af kommunen skal gælde en pligt til i byer og områder med bymæssig bebyggelse altid at føre en hund i bånd på gader, veje, stier eller pladser m.v., der er åbne for almindelig færdsel. Båndet skal være så kort, at hunden holdes tæt ind til ledsageren.

Konklussion

Vi hundeejere burde afgjort have pligt til at sætte os ind i hvad vi må og ikke må med vore hunde, men dette krav kan kun kaldes “fair”, hvis det gøres nemt for os!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *