Dogdancing – HTM og freestyle

Emmy Marie Simonsen med Biscuit

Emmy Marie Simonsen med Biscuit

Dogdancing handler om at fortælle en historie, kombineret af et stykke musik, nogle tricks – helst ved brug af rekvisitter – og få det hele til at gå op i en højere enhed, som er værd at se på.

Kunsten at fortælle en god historie

Dogdancing er herhjemme blevet en fællesbetegnelse for de to dicipliner HTM (Heelwork to Music) og freestyle.

Læs nedenfor om de to dicipliner samt mine erfaringer indenfor sporten!

Fælles for begge dicipliner er, at du og din hund sammen skal fortælle en historie, som passer til den musik du har valgt og de rekvisitter I benytter.

Du klæder dig ud i “rollen” og valgte rekvisitter skal underbygge din historie. Rekvisitterne må ikke blot være scene-pynt, men skal bruges I jeres fælles show!

Der lægges uhyre stor vægt på at din hund viser arbejdsglæde. Benytter du både pisk og gulerod i din hundetræning, er dette ikke en sportsgren for dig 🙂

Alle hunde kan bruges til dogdancing. Det eneste der kræves er, at den har lyst til at arbejde med sin fører. Har man en hund, der arbejder langsomt, så vælger man blot et roligt stykke musik, så hunden får tid til at udføre sine øvelser. En hurtigere hund kan klare mere tempofyldt musik.

De mest almindelige tricks er bakke (hvor hunden går baglæns), twist (hvor hunden drejer rundt om sig selv) og zig zag mellem førerens ben. Kan hunden det, så er man allerede godt på vej til at kunne lave et Dogdancing program. Kan hunden også give pote eller rulle rundt, kan man indarbejde det i programmet. Det kræver ikke så meget at komme i gang.

De mere rutinerede hunde har komplicerede bevægemønstre og akrobatiske øvelser indarbejdet i deres programmer, men det er absolut ikke nødvendigt i starten – jo mere sikker man føler sig på “dansegulvet”, jo mere avancerede programmer kan man lave.

På mange punkter adskiller dogdancing sig fra andre grene inden for hundesporten.

  • Du er en (næsten) lige så vigtig en del af showet
  • Du udleverer i den grad dig selv
  • Går du eller hunden i stå, fortsætter musikken jo! Du skal være i stand til at samle op, så show og musik stadig passer sammen.

Når dogdancing er bedst går hundens bevægelser, førerens bevægelser og musikken op i en højere helhed og det danner en illusion af dans. Når dette sker opstår magien! Så bliver dogdancing for alvor “Poetry in motion”.

Tak til Emmy Marie Simonsen

Mine erfaringer indenfor Dogdancing

Mine hunde har altid lært det, jeg kaldte “fjoldede tricks”. Det styrker i den grad samværet og kommunkationen mellem hund og ejer, hunden bliver faktisk bedre til nær sagt “alt”, – og så den der WOW-effekt… nåh ja!

Når en børnehave kommer forbi, og jeg så lige kan levere dagens oplevelse, – så kan min dag næppe blive bedre. Især hvis børnene ser det, og pædagogerne intet opdager. Jeg er jo en ond mand 🙂

Ved min tredje, og nuværende hund “opdagede” jeg Dogdancing. Der var ikke et sekunds tvivl, men afgjort en hel del skræk for at kaste mig ud i sporten. Jeg havde jo set på YouTube hvor fantastiske de alle sammen var.

Det endte med noget jeg aldrig før har regnet … et Nytårs-forsæt:
“Deltag i freestyle-konkurrence i starten af 2012”

Min skræk blev gjort til skamme
Nytårs-forsættet blev overholdt med en “for sjov”-konkurrence i Værløse.

Jeg brugte rigtig mange sjove timer på at få musik, hundens og mine bevægelser til at passe sammen og, med en hel del held, endte jeg med noget rigtigt godt! På den store dag gik mange ting galt. Især pga. nerver, som hunden selvfølgelig opfanger øjeblikkeligt.

Da jeg forlod ringen, spurgte sportens (nok) største navn, Emmy Marie Simonsen:
“Var det sjovt?”
Jeg kunne kun snakke om de ting, som gik galt!
Emmy spurgte igen:
“Var det sjovt?”

Addrenalinen var på sit højeste, så jeg fortalte vist blot hvad jeg havde forventet af vuffer og især mig selv!
Til sidst spurgte Emmy igen, noget højt og næsten snerrende:
“VAR DET SJOVT?”

Ja, så måtte jeg erkende at det var kanon-sjovt.
“Godt, det er det vigtigeste af alt”, svarede Emmy 🙂

Siden da har jeg deltaget i 4-5 konkurrencer, og været med til fælles trænings-aftener.

Jeg ville bestemt aldrig få så megen hjælp, indenfor agility osv.
Euopamestre, landshold, you name it – har alle stået på nåle for at hjælpe mig.
Man kan nemt tro at denne sport kun er for de få udvalgte, men selv den højeste på strå har travlt med … at få flere ind i sporten 🙂

Denne sport er så lille at selv eliten vil gøre alt for at hjælpe dig videre.

De to dicipliner

Regelerne varierer en hel del blandt vore nabolande.

HTM (Heelwork to Music)

HTM handler hovedsageligt om fri ved fod. Ikke blot den almindelige version, med hunden ved din venstre side. Der benyttes ti faste positioner, og disse skal udgøre langt den største del af dit program og hunden skal forblive i din umiddelbare nærhed.

De ti faste positioner:

Freestyle

Freestyle handler mere om tricks. Her er alt tilladt.
Tricks, musik og rekvisitter skal tilsammen opbygge en historie som passer til den valgte musik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *