Lær hunden at cykle

Hunden skal løbe pænt på højre side af cyklen. Den må ikke trække, eller sakke bagud. Når hunden går over i galop skal du sætte tempoet ned.

Sådan lærer du din hund at “cykle”

Når hunden kan løbe pænt ved cyklen kan I komme meget længere omkring, så lufteturene ikke bliver for ens. Dette betyder flere oplevelser end den sædvanlige “rute” kan tilbyde.

At hunden får brændt en del mere energi af på turen er selvfølgelig et plus, men personligt synes jeg ikke man skal tage hunden med på en cykeltur, alene af denne grund!

En tilsvarende mængde energi kan brændes af på kortere tid ved f.eks. at lade hunden lede efter en del af sin mad på en græsplæne – og her er der tale om ren positiv stress, hvor en cykeltur, eller konstant løben efter en bold, kan ende med at være negativ stress.
At brænde energi af ER stress, men der er en kæmpe forskel mellem den positive og negative af slagsen!

Denne trin-for-trin fremgangsmåde forudsætter en hel del.
Hunden skal have erfaret hvad “Dygtig” og “Ahh-ahh” (evt. Nej) betyder.
Den skal have lært at komme “på plads”.

Det vil samtidigt være en god ide at læse indlægget om “Nej” vs. “Ahh-ahh”, da vi bliver nødt til at korrigere hunden på en lidt gammeldaws facon. Det er både vanskeligt, og til fare for trafikken, hvis vi skal holde styr på cykelstyr, line, evt. klikker – og samtidigt lange godbidder ned til hunden.

Du bør generelt benytte den slags liner, som ligger dobbelt og har carabinhager i begge ender. De kan udvides, så de kan have tre forskellige længder. Her benytter vi den mellemste (afhængig af hundens størrelse).

Ikke for hvalpe og unghunde

Hunden skal være mindst 1 (helst 1½) år gammel før du må lade den løbe ved siden af cyklen, eller for den sags skyld tager den med ud og løbetræne, gå på trapper osv.

Dens knogler er ikke fuldt udvoksede og for megen løb, især på hårt underlag kan medføre problemer, som hunden skal lide under i sit voksenliv. Dette kan f.eks. være HD (hofteledsdysplasi).

Kommandoen “Cykle”

Udgangspunktet for denne øvelse er at hunden er i snor, og “på plads” (siddende på din venstre side), mens du parkerer cyklen på din højre side – gerne på støtteben, så du har armene fri.

Du siger kommandoen “Cykle”, mens du, med godbid lokker hunden bagom cyklen og frem på højre side af cyklen, hvor du siger “Sit”.
Så snart det er muligt skal godbidden fjernes, og først gives når hunden gør det rigtige – men giv gerne mere end en godbid – f.eks. en når hunden er gået bag om cyklen og en anden når den sidder.

Gentag denne øvelse indtil hunden prompte reagerer på kommandoen “Cykle”. Er du stadig nødt til at sige “Sit” når hunden er kommet rundt om cykelen, er dette dog i orden.

Udvid linen, men ikke for meget.
Højre hånd skal holdes på styret. Med den udvidede line skal du have fat i løkken for enden af linen, samt med et par løse fingre lidt længere nede ad linen.
Hvis hunden pludselig standser op eller trækker kan du dermed give hunden lidt mere line, – uden helt at give slip, mens du får tid til at standse cyklen.

Start i gang

Når hunden sidder på højre side af cyklen, og du står på venstre side, siger du igen “Cykle” og begynder at gå.

Så snart hunden trækker, standser du op og siger “Ahh-ahh” (evt. Nej). Når der igen er kontakt går du videre. Det ser alt sammen noget tåbeligt ud, men bliv ved!

Hunden har sikkert allerede lært at gå pænt, men hundens hjerne er altså skruet anderledes sammen en vores. Har du en hund som kan gå pænt “på plads”, på venstre side, og dernæst vil lære den til også at kunne gøre det på højre side, er det for hunden en helt ny øvelse. Det har vi mennesker svært ved at forstå.

Standsning og løb med cykel

Når hunden endelig går pænt ved siden af cyklen skal du først øve standsning. Sig f.eks. “Holdt”, og stå stille med cyklen. Lær hunden at den så skal sætte sig ned, – i starten med kommandoen “Sit”.

Inden du for alvor kommer i gang med at cykle skal du nu prøve at sætte farten op. Hurtig gang eller løb ved siden af cyklen, og korriger når hunden kommer for langt frem!

Nu skal vi cykle

Op på cyklen, men start i roligt tempe – så langsomt du kan, uden at miste balancen.
Hunden må ikke trække, eller sakke bagud.

Når det går godt sætter du mere tempo på cyklen, men i ganske små trin. Går det godt går du et trin op, går det ikke helt godt går du tre trin tilbage.

Trav er godt – galop er skidt

På et tidpunkt når du et tempo, hvor hunden finder det naturligt at gå fra trav til galop. Dette slider for meget på hunden, så derfor skal du straks sige “Ahh-ahh”, og sætte tempoet ned, indtil hunden igen går over i trav.

Hvornår hunden skifter til galop afhænger selvfølgelig meget af hunderacen og især størrelse, men selv to hunde af samme race, kan finde på at skifte ved forskellige hastigheder. Når hunden har cyklet i lang tid finder den naturligvis ud af at den bestemt ikke kommer hurtigere frem ved at skifte til galop … hvis du da er konsekvent!

Selv med en halvstor hunderace synes du sikkert det gerne måtte gå noget hurtigere, men sådan er det at cykle med en hund – og I kommer trods alt langt hurtigere frem end ved gang!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *