Den “kedelige” hundefører

De fleste af os har en hund, som i nogle øvelser sakker bagud, og ikke gidder. Andre hunde begynder at gø midt i en øvelse. Begge kan der rettes op på med en noget kontroversiel metode.

Den kedelige hundefører

Vi prøver alle at have en hund som, i nogle øvelser, nærmest fortæller os at det gidder den ikke. Dette ses især ved lineføring og Fri ved fod, hvor hunden konstant sakker bagud, men også under alle andre øvelser.

Nogle hunde har tendens til voldsomt gøen midt i enkelte øvelser.

En dårlig dag?

Præcis som os mennesker, kan hunden have en dårlig dag. Dette skal respekteres. Får du mistanke om at dette er tilfældet, – eller du selv har en dårlig dag, afslutter du træningen med en øvelse, som hunden er rigtig god til/glad for – roser, – og så træner du ikke mere den dag!
Er det et generelt problem bør du læse videre …

At lokke er OK – men ikke resten af livet!

Standard-forslaget fra os hundetrænere er, at lokke med optimistisk stemme, samt ekstra lækre godbidder. Hvis lokkeriet skal gentages igen og igen, så bevæger vi os ind på en farlig glidebane. Når vi igen og igen skal tigge en umotiveret hund om at samarbejde, medfører det at hunden gør en endnu dårligere indsats. Vi vil have en hund der sætter pris på at “få lov” til at lave noget sammen med os!

Selv når hunden er kommet godt op i årene, men stadig er sund og rask, skal du ikke acceptere dovenskab. Du bør acceptere hundens alder, og træne kortere tid ad gangen, men så længe der trænes skal hunden ikke have lov til at falde i staver!

Tempo og begejstring

Du bør også spekulere over om du nu også selv har fundet “femte gear“. Alt hvad vi mennesker foretager os, ser i hundens øjne ud til at foregå i slow motion. For at vække en hunds begejstring, skal vi fremvise overdrevent meget humør – og der skal tempo på!

Det er et privillegium
at lave noget sammen med mig!

Denne ide er fundet i Emmy Simonsens bog “It’s Showtime” – Guide til HTM og Freestyle Den er effektiv! Jeg har dog tilladt mig at komme med bittesmå ændringer.

Find et egnet sted til at være “kedelig”. Baghaven, eller en græsplæne, hvor der ikke er for mange fugle, egern eller andre hunde. Plænen må heller ikke være nyslået.
Hvis nødvendigt kan du evt. starte indendørs. Du skal dog hurtigst muligt avancere til at kunne lave øvelsen ude i det fri.

Du tager hunden i snor. Du beder ikke hunden om noget som helst. Snorens eneste formål at at forhindre hunden i at underholde sig selv.

Du agerer blot “den kedelige hundefører”. Ignorer hunden, og vent.
Hunden bryder sig ikke om at kede sig – hvem gør det?

I begyndelsen vil den prøve at underholde sig selv ved at snuse i jorden, skrabe osv.

Efter 10 minutter kan det godt være du tænker at denne ide er helt hen i vejret, men på et eller andet tidspunkt bliver det for meget for hunden! Den vil kigge op på dig, og måske endda gå lidt frem imod dig. Nu skal du være hurtig til at rose og give godbid.

Træningen genoptages, men så snart hunden begynder at sløse, gentager du hele affæren. På et split-sekund bliver du igen “kedelig”. Det er vigtigt at hunden erfarer at den har indflydelse på dette!

Husk nu – 100% positiv træning!
Har du mulighed for at træne med line på gør du det, da du derved hurtigt kan vende tilbage til at være kedelig. Ventetiden vil hurtigt blive ganske kort, når hunden har lært hvad der skal til for at få sin gode gamle legekammerat tilbage 🙂

Ideen er at lære hunden at denne har indflydelse på hvor sjov træningen kan blive.
Kort og godt: Lad hunden erfare at den kan gøre en indsats, for at forvandle dig til super-sjov hundefører, samt at det er dens egen opførsel som igen forvandler dig til en grøntsag 🙂

Når hunden så gør en indsats må du huske at gøre det samme – være “tændt” og give masser af ros og godbidder!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *