Hunden SKAL straffes!

Når man har hund, kan det ikke undgås at man bliver sur og irriteret på den, men der er kun éen taber i det spil! Samværet og træningen med hunden skal altid være lystbetonet for begge parter, så hvad gør vi?

Hunden SKAL straffes!

Forældede træningsmetoder baserer sig på at hunden som flokdyr, og en slags “tam ulv”, altid vil prøve at overtager lederrollen fra os, hvis vi ikke benytter dominans og straf.

I virkeligheden får vi en usikker hund, som ikke synes det er særligt sjovt at arbejde sammen med os, og som ikke vil tage initiativ under træningen.

Lederskab

Hunden anser dig ikke som en dygtig leder, blot fordi du udviser dominans. Her er den slet ikke så forskellig fra os mennesker. En dygtig leder i en hundeflok er en fair leder, som evner at løse problemer, og en man altid kan søge beskyttelse og tryghed hos.

Når dette er sagt, så mener jeg skam overskriften alvorligt. Hunden skal straffes!

Hvad er straf?

Lad være med at slå ordet op i ordbøger.

For os mennesker fungerer det fint med bøder, fængselsstraf, og måske en fyreseddel i ny og næ. For hunden fungerer det præcis lige så dårligt som månedsløn, fem ugers ferie om året, pensionsordning osv.

Følgende begreber er helt unødvendige, og er kun til skade for din hund og jeres træning:

Smerte, ubehag og frygt

Disse begreber hører ingen steder hjemme. Straffen bør bestå i at hunden ikke får sin godbid eller den bliver snydt for legetøj og leg – samt vor fulde opmærksomhed, som den forhåbentlig sætter stor pris på!

Hvis hunden ikke er helt syg efter din opmærksomhed må du starte her, da alt andet bygger på dette.

Hvorfor undlade at bruge fysisk og psykisk straf?

Både af videnskabelige, moralske og etiske grunde. De udløser nemt uønskede bivirkninger som f.eks. aggressivitet – og der skal da være en pæn stor gevinst, før vi vil overveje at udsætte vore hunde for disse traumer?

Hunden vil forsøge at undgå kontakt til den som straffer!

Vi vil jo have en hund, som er helt syg efter at opnå vor opmærksomhed, at arbejde sammen med os, – og lystrer vort mindste vink. Dette får vi bestemt ikke ved at vænne hunden til, at dette samarbejde medfører ubehag!

De egenskaber vi har fremelsket i hunden er, at den skal være en sand mester i samarbejdet med mennesket. I samme ombæring er den blevet helt fantastisk til at vænne sig til fysisk afstraffelse. Dette gør at du skal straffe hårdere og hårdere, for at dette fortsat har en effekt!

En firbenet Junkie!

Løsningen er så simpel at det er ufatteligt der stadig findes hundejere, – ja endda instruktører, som endnu ikke har opdaget den!

Din hund er helt syg efter din opmærksomhed. Hvis dette ikke er tilfældet, må der være gået noget helt galt i dens opvækst! Måske du skal starte forfra, og vænne hunden til at du altid er kanon skæg at være sammen med?

Korrekt afstraffelse

Nu er jeg jo fristet til at spørge:
Straffer du hunden, bare fordi den har gjort noget forkert,
– eller er det for at opnå en forbedring i dens fremtidige adfærd?

Tænk over det. Det handler jo ikke om at du skal have afløb fra dine frustrationer – vel? Lad os indse det faktum at vi blot er mennesker. Vore hunde driver os tit ud i frustration, men denne frustration må vi aldrig give udtryk for.

Vi ønsker en konstant forbedring i hundens adfærd, men stadig en hund som er syg efter at have det sjovt sammen med os.

Netop derfor skal enhver afstraffelse bestå i at noget positivt bliver fjernet fra hunden – og ikke i at noget negativt bliver tilføjet.

Tilføjer vi noget negativt til træningen, opfattes selve træningen som noget negativt!

Ergo skal straffen blot være en mangel på det, som hunden ved den får, når den har gjort noget rigtigt!

 • Hunden bliver snydt for sin godbid – eller sit legetøj!
 • Vi vender hunden ryggen i 6-8 sekunder – og så træner vi videre med højt humør!

Vi må heller ikke afslutte træningen på grund af frustration. Der skal trænes videre i højt humør. Når hunden yder lidt udover det sædvanlige og får masser af ros … så har både hund og menneske lyst til at træne videre, men faktisk er dette det helt rigtige tidspunt at stoppe træningen på – slut med en sucess-oplevelse!

Korrektion

Har vi sagt “dæk”, og hunden blot sætter sig ned, så gentag kommandoen. Det der “nej”, som du brænder efter at fyre af, er kun til skade, da “Nej” skal bruges i helt andre sammenhænge, hvor det helst skulle have den ønskede effekt.

“Nej” er en kommando, og må ikke benyttes som en irrettesættelse!

Kommandoen “Nej” benytter du til at forhindre hunden i at gøre noget, den endnu ikke har gjort:

 • Får hunden øje på en kat, og du ved at om lidt vil den indlede jagten
 • Taber du ti kilo hundemad – eller for den sags skyld oksemørbraden på køkkengulvet

I disse tilfælde bliver der sagt “Nej” med eftertryk.

“Nej” benyttes ikke til at fortælle hunden at det, den allerede har gjort var forkert!

Hunden er skam uhyre intelligent, men at den skal kunne forstå at “Nej” nogle gange er en kommando – og andre gange en værdiløs irettesættelse, – det må vi ikke forlange af den!

Skal jeg være ærlig, smutter dette “forkerte” nej også ud af mig ind imellem. Vi er jo blot mennesker 🙂

3 Comments on Hunden SKAL straffes!

 1. Per Buch Larsen
  11/10/2013 at 20:28

  Dette er en af de bedste artikler, som jeg har læst om begrebet “straf”. Jeg har hele tiden forsøgt at anvende positiv forstærkning i min opdragelse af min danske spids, men da det er en meget selvstændigt tænkende hund – så løber mit temperament da af og til af med mig. Jeg fortryder det dog altid et sekund efter. I så fald skynder jeg mig at anvende en kommando, som jeg ved, at hunden behersker, hvorefter jeg skamroser ham. Det elsker han simpelthen.

  Svar
 2. Louise
  10/01/2014 at 16:12

  Genial hjemmeside! Jeg kunne ikke få min hvalp til at dække med min egen metodmen efter at have læst metoden herinde kunne han indenfor 2 minutter finde ud af det. Afsnittet om straf er virkelig også den bedste defination jeg har læst. Er helt enig med Per Buch Larsen.
  Men men.. Det er synd at hjemmesiden er så uoverskuelig og rodet for der er virkelig mange gode råd at hente!

  Svar
  • Finn Gehrcke
   03/02/2014 at 10:20

   Tak for kritikken Louise.
   Ja, siden bærer præg af at være hobby-betonet!
   Mere overskuelighed og eksempler som filmklip kunne godt ønskes, men det er jo kun de få timers fritid som bliver brugt her :/

   Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *