Alfa-hannen findes ikke!

Dr. L. David Mech har over 100.000 bøger i omløb, hvor han forklarer begrebet “alfa”. Nu er han gået til bekendelse. Begrebet er helt forkert. Lederen af en ulveflok opnår denne status, blot ved at producere mest afkom!

Alfa-hannen findes ikke!

Uddrag fra Wikipedia:

En alfahan er den førende han i en dyreflok. Hos visse dyrearter som f.eks. ulve ledes flokken af et førerpar bestående af en alfahan og en alfahun. Dette par refereres sommetider til som et alfapar. I nogle grupper er alfahanner og alfahunner overrepræsenterede i populationens genetiske materiale, da stærke og dominerende individer generelt får flest chancer til at parre sig, og dermed føre deres gener videre.

Dette er ikke korrekt!

Manden som praktisk talt opfandt begrebet er gået til bekendelse. Begrebet “alfa” er ikke korrekt beskrivelse af de fleste ledere af ulvekobler. Begrebet bygger på at fører-ulven har kæmpet sig vej til toppen af hierarkiet. I virkeligheden stiger hannerne i graderne blot ved at parre sig med flest hunner og derved producere mere afkom.

I stedet for at bruge begrebet alfa-ulv eller alfa-han/-hun er videnskaben nu gået over til at kalde den slags ulve for “the breeding male/female” (forældre-ulve).

Jeg (Dr. L. David Mech) er den, som kan bebrejdes for at begrebet “alfa” bruges om ulve. Jeg udgav en bog i 1970, som nu har over 110.000 eksemplarer i omløb. I denne bog angav jeg den førende ulv i koblet som en “alfa”. Dette gjorde jeg fordi det, på dette tidpunkt, var alt hvad videnskaben vidste, men vi har lært meget i de 35 år der er gået. Bl.a. har vi lært at begrebet “alfa” faktisk er forkert at benytte, for de fleste ulvekobler.

Se hele indslaget:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *