Designer-hunden længe leve?

designerhundVi er langt fra færdige med at “justere” på hunden, så den passer bedre ind i vor verden. Mange dyrlæger reklamerer endda med at alle bør få deres hund kastreret/sterilliseret. Hvor går din grænse?

Designer-hunden længe leve?

Nej, jeg vil slet ikke komme ind på lyserøde puddel-hunde!

Vi mennesker har i lang tid udvalgt de sociale anlæg hos hunden, som passer bedst til os og vor travle hverdag. I dag anbefaler et hav af dyrlæger at man hovedkuls skal kaste sig ud i en kastration eller sterilisation, fordi det er så godt for hunden … nå ja også for dig. Al deres reklamegas er dog ikke den pureste sandhed. Den financieres af dem, som producerer særligt foder til kastrerede/sterriliserede hunde!

Canis over-familiaris

Blandt de egenskaber, som mennesket udvalgte, var sociale anlæg. Og hunden blev det mest menneskerettede, sociale dyr af alle. Det er forklaringen på, hvorfor det i det hele taget er muligt at gå tur med sin hund på strøget i myldretiden.

Men problemer opstår desværre ofte, fordi hunden stadig er hund, på trods af dens bedste vilje til at indrette sig i menneskesamfundet; vi ser her bort fra forkert planlagt avl eller uhensigtsmæssig miljøpåvirkning. Dette vil sige, at uanset hvor sød og rar en hund er, opfatter den verdenen, bedømmer situationer, føler og tager beslutninger som hund og ikke som et menneske.

For at ændre på det findes der to muligheder. Enten bliver vi ved med at avle på hunden med det formål, at den skal finde sig i hvad som helst, og om end den ikke begynder at tænke og føle som menneske, vil den ophøre med at tænke og føle. Vi bygger så at sige et nyt dyr, en Canis Over-familiaris (Fox 1971). Eller vi er nødt til at gå på kompromis med hunden.

Den sidste mulighed er etisk mere sympatisk og er mere realistisk. Kompromis menneske/hund indebærer, at vi gør os ulejlighed med at forstå hunden som hund og giver den mulighed for at være hund. Vi lærer den ting, som vi mennesker har brug for, men ikke for en hvilken som helst pris. Og vi overdriver ikke, så hunden mister sin status som selvstændigt individ.

Har vi haft hundens tarv i tankerne, og er det nu også godt, at hunden er blevet mere “menneskelig”?
(Hunden vor ven af Roger Abrantes 1985)

Den (måske) sidste tilpasning?

En del dyrlæger reklamerer for sterilisation/kastration, med store lovprisninger om alle fordelene!

Mange af påstandene er aldrig blevet videnskabeligt bevist, men Royal Canin betaler reklamerne, og tjener jo styrtende på salg af særligt hundefoder, når din hund bagefter har tendens til at blive overvægtig!

Det burde da være en smal sag at finde fordele ved at få sin hund udstoppet?

Kastrationers virkning

Kastration vil forebygge alvorlige sygdomme, men disse er ikke ret almindelige; og til gengæld øges risikoen for andre alvorlige sygdomme betydeligt. Samlet set er der derfor ikke grundlag for at sige at kastration vil have en positiv effekt på hundens sundhed – måske snarere tværtimod.

Når det drejer sig om adfærdsproblemer, kan det ikke dokumenteres, at kastrerede hanhunde skulle være mindre aggressive.
(Peter Sandøe, Professor, Københavns Universitet)

Sterilisationers effekter

For tævers vedkommende er der positive sundhedsmæssige effekter – især hvis dette foregår tidligt i dyrets liv. Disse positive effekter skal dog opvejes i forhold til, at der er tale om en relativt stor operation, som kan medføre komplikationer, f.eks. i form af manglende evne til at holde på vandet. Endvidere vil steriliserede tæver lige som kastrerede hanhunde have en forøget risiko for at blive fede. Heller ikke for tæverne er der dokumnentation for ret mange af de lovede positive effekter på adfærden.
(Peter Sandøe, Professor, Københavns Universitet)

Hvor langt vil vi gå for at tilpasse hunden?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *