Hvad siger hunden?

bange-undertrykt-hundAt være i stand til at tolke en hunds kropssprog er nok det vigtigste af alt. Her kommer lidt af en facitliste!

Hvad siger hunden?

Man kan jo ikke levere en komplet facitliste uden at generalisere, så dette skal tages med en portion forbehold. Nogle racer opfører sig lidt anderledes og for nogle racer er det svært at se om ørene peger bagud eller fremad.

afslappet-hundHelt afslappet og afventende

Halen er nede, men ikke mellem benene. Ørerne er rejst, men ikke fremoverbøjet. Hovedet bliver holdt højt. Munden er åben og tungen kan nemt hænge ud. Hundens vægt er jævnt fordelt på trædepuderne.

Denne hund har det fint, og hvad end du finder på, er den sikker på at det er noget godt. Har ejeren givet dig lov til at hilse på hunden kan du roligt gøre dette.

vagtsom-hundVagtsom/afventende

Hunden logrer muligvis lidt med halen, som er hævet men ikke stiv eller strittende. Ørerne peger fremad. Øjnene er helt åbne. Der er ingen rynker på næseryg. Munden er lukket. Hunden læner sig fremad og står nærmest på tæer.

Denne hund er overbevist om at der nu vil ske et eller andet. Den har ikke helt fundet ud af om det er noget godt eller skidt. Kender hunden dig ikke skal du næppe gå hen til den!
Der kan være tale om forventningens glæde over at få lov at hilse. Gør dig lille, ved at sætte dig på hug. Kig væk fra hunden og lav nogle smaske-lyde. Enten kommer hunden hen til dig for at hilse eller også mister den interessen.

stresset-hundStresset/meget bekymret

Halen holdes lavt – måske endda helt nede mellem benene. Kroppen holdes lavt da alle fire ben er bøjet – man skal være klar til angreb eller flugt. Ørerne vender bagud og er nærmest klistret til kroppen. Pupillerne er udvidet. Munden er udvidet og vejrtrækningen foregår i små “gisp”.

Denne hund bryder sig bestemt ikke om situationen. Den overvejer flugt, men et angreb anses bestemt også som en mulighed! Selv om ejeren opfordrer dig til at hilse, så lader du være!

bange-aggressiv-hundBange og aggressiv

Halen er nu helt nede – formentlig mellem benene, og bevæger sig meget lidt. Kroppen er sænket så lavt at hunden næsten er krybende. Hårene stritter over nakke, skuldre og evt. bagdel. Ørerne vender helt bagud og er nærmest klistret til kroppen. Pupillerne er udvidet. Næseryggen rynker. Læberne kan krænge udad og tænderne delvist synlige.

Denne hund har absolut ikke kontrol over situationen, og du bør holde dig langt væk fra den!

truende-hundAggressiv og truende

Halen holdes højt og er stiv.  Halehårene kan stritte og den kan vrikke lidt fra side til side. Hårene over nakke, skulder og evt. bagdel stritter. Ørerne peger fremover. Næseryg danner rynker. Læberne krænges udad. Tænderne er meget synlige. Hunden læner sig fremover – klar til angreb!

Denne hund er en tikkende bombe! Det er for sent at vende ryggen til og gøre sig lille. Du skal undgå øjenkontakt. Gab overdrevent, uden at holde dig for munden. Gør din mund og øjne små og lav smaskelyde!

bekymret-hundBekymret/underdanig

Halen holdes lavt og kan vrikke lidt. Kroppen holdes lavt – nærmest krybende. Ørene vender bagud og nærmest klistrer til kroppen. Hunden undgår øjenkontakt. Næseryggen er glat. Hunden slikker sig selv eller den dominerende hund om munden. Den ene forpote kan være hævet og hunden kan afgive svedige poteaftryk.

Denne hund er ingen trussel, men har det ganske skidt. Skyldes denne opførsel mødet med en fremmed hund bør I komme væk fra hunden, uden at din hund får fornemmelsen af at den har været i en farlig situation. Skyldes opførselen mødet med dig, bør du – ganske kort fortalt – ikke holde hund!

bange-undertrykt-hundTotal underkastelse

Hunden smider sig på ryggen. Halen vender indad og klistrer til bugen. Ørerne vender fladt bagud. Hovedet er vendt for at undgå øjenkontakt. Munden er lukket og vender nedad. Hunden kan finde på at små-tisse lidt.

Ved på denne måde at blotte mave og hals siger den “Hvis du vil æde mig – så gør det dog. Du får lov til at bestemme ALT”!
En hel del hunde gør dette over for enhver fremmed hund de møder. Her må man forsøge sig med kun at lade hunden hilse på “gode” hunde, og se tiden an.
En hundehvalp gør det ofte over for en voksen hund. Dette er helt naturligt, men bibeholder hvalpen denne position længe har den det bestemt ikke godt. I så fald start med kun at lade den hilse på små hunderacer/hvalpe, så den kan få styrket sit selvværd!

legesyg-hundSkal vi lege?

Halen holdes meget højt og kan logre kraftigt. Ørerne stritter opad – hverken bagud eller fremover. Pupillerne er udvidet. Munden er åben og tungen evt. synlig. Forben er bøjet og vender fremover.

Denne hund har anset dig, eller den hund den møder, som verdens bedste legekammerat, og hunden er ganske utålmodig – for nu skal der leges igennem!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *